
Zupa krem z żółtych pomidorów, czyli jesień na stole
Za oknem zimny dzień? Jesień puka do Waszego domu? Ogrzej się przy pysznej zupie krem!
Przeważnie oferuję Wam przepisy na ciasta, ale dziś dla odmiany będzie zupa. Mama zaopatrzyła mnie w kilogramy żółtych pomidorów – muszę przyznać, że spróbowałam ich pierwszy raz w życiu i bardzo mi posmakowały 🙂 Jest to odmiana bardziej kwaśna, lecz owoce mają piękny kolor i wizualnie bardzo do siebie zachęcają.
Aromatyczna zupa krem idealnie rozgrzewa, a do tego można ją bardzo szybko przygotować (w ok. 20 min.), ale dość opowiadania, bierzmy się do gotowania!
Składniki:
– 1 kg żółtych pomidorów,
– 1/2 cebuli,
– 1/4 selera lub pietruszki,
– 1 szklanka wody,
– przyprawy ( 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól pieprz i cukier do smaku),
– opcjonalnie makaron (ja dodałam ten w kształcie ryżu, specjalnie dla mojej 3,5-latki, która nie przepada za samym kremem).
Przygotowanie:
Polecam przepis osobom, które uwielbiają zupy krem i rozgrzewające dania 🙂
Smacznego!
4 komentarze
Szczęśliwa Siódemka
Uwielbiam! Ja zwykle dodaję też marchewkę. U mnie przeważnie opcja bez makaronu, jak ma być bardziej sycąco, to dodaję ryż.
helomelo
Makron ryżowy smakuje z pomidorami obłędnie – polecam 🙂
Madzia
Pierwszy raz widzę taki przepis. Muszę go koniecznie wypróbować:)
helomelo
Ta zupa jest przepyszna! 😉