zupa krem pomidorowa
PRZEPISY

Zupa krem z żółtych pomidorów, czyli jesień na stole

Za oknem zimny dzień? Jesień puka do Waszego domu? Ogrzej się przy pysznej zupie krem!

Przeważnie oferuję Wam przepisy na ciasta, ale dziś dla odmiany będzie zupa. Mama zaopatrzyła mnie w kilogramy żółtych pomidorów – muszę przyznać, że spróbowałam ich pierwszy raz w życiu i bardzo mi posmakowały 🙂 Jest to odmiana bardziej kwaśna, lecz owoce mają piękny kolor i wizualnie bardzo do siebie zachęcają.

Aromatyczna zupa krem idealnie rozgrzewa, a do tego można ją bardzo szybko przygotować (w ok. 20 min.), ale dość opowiadania, bierzmy się do gotowania!

Składniki:
– 1 kg żółtych pomidorów,
– 1/2 cebuli,
– 1/4 selera lub pietruszki,
– 1 szklanka wody,
– przyprawy ( 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól pieprz i cukier do smaku),
– opcjonalnie makaron (ja dodałam ten w kształcie ryżu, specjalnie dla mojej 3,5-latki, która nie przepada za samym kremem).
Przygotowanie:

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na odrobinie masła, dodajemy pokrojonego w kostkę selera oraz liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy pomidory i szklankę wody. Dusimy do miękkości ok. 10 minut. Blendujemy, doprawiamy cukrem solą i pieprzem. Opcjonalnie: makaron gotujemy oddzielnie i dokładamy do gotowego kremu.

Polecam przepis osobom, które uwielbiają zupy krem i rozgrzewające dania 🙂

Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.