PRZEPISY

Truskawkowa tarta na niedzielę

Czym wyróżnia się tarta? Tym, że jest prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na deser, wspaniała do kawy i co najważniejsze: możesz do niej wykorzystać sezonowe owoce.

Ja tym razem użyłam truskawek, które goszczą w moim domu już od kilku tygodni w rozmaitych postaciach.  Jeśli jesteś zabieganą i zapracowaną mamą, tak jak ja, to ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli się zastawiasz czy masa pod truskawkami jest jakaś skomplikowana, to zanim zapoznasz się z przepisem już Cię uprzedzę – to budyń śmietankowy (gotowy rzecz jasna, a jego przygotowanie zajmie Ci jakieś 2-3 minuty). W sobotę podczas zakupów spożywczych wpadła mi w oko forma na tartę, zatem: wzięłam ją, zakupiłam składniki i upiekłam. Oto co wyszło 🙂

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • truskawki
  • cukier puder do posypania (jeśli lubisz)

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Zimne masło posiekaj razem z mąką, szczyptą soli, cukrem, jajkiem i kwaśną śmietaną. Gdy już ugnieciesz, owiń w folię i włóż do lodówki na ok. pół godziny.

Formę na tartę (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem, nałóż rozwałkowane ciasto (ponakłuwaj je widelcem).

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 20 minut (pilnuj tu czasu, bo ja chwilę przedobrzyłam i boki za bardzo mi zbrązowiały).

Budyń:

Budyń przygotuj wg przepisu na opakowaniu.

Wykonanie:

Na spód tarty wyłóż wystudzony budyń. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół truskawki. Przed podaniem tartę wedle uznania możesz posypać cukrem pudrem. Ja tak zrobiłam, bo kojarzy mi się to z moim rodzinnym domem – mama zawsze tak robiła 🙂

A teraz? Ciesz się smakiem truskawek na pysznej tarcie!

Smacznego 🙂

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.