
Truskawkowa tarta na niedzielę
Czym wyróżnia się tarta? Tym, że jest prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na deser, wspaniała do kawy i co najważniejsze: możesz do niej wykorzystać sezonowe owoce.
Ja tym razem użyłam truskawek, które goszczą w moim domu już od kilku tygodni w rozmaitych postaciach. Jeśli jesteś zabieganą i zapracowaną mamą, tak jak ja, to ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli się zastawiasz czy masa pod truskawkami jest jakaś skomplikowana, to zanim zapoznasz się z przepisem już Cię uprzedzę – to budyń śmietankowy (gotowy rzecz jasna, a jego przygotowanie zajmie Ci jakieś 2-3 minuty). W sobotę podczas zakupów spożywczych wpadła mi w oko forma na tartę, zatem: wzięłam ją, zakupiłam składniki i upiekłam. Oto co wyszło 🙂
Składniki
- Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- Budyń:
- 2 budynie waniliowe
- 2,5 szklanki mleka
- Dodatkowo:
- truskawki
- cukier puder do posypania (jeśli lubisz)
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Zimne masło posiekaj razem z mąką, szczyptą soli, cukrem, jajkiem i kwaśną śmietaną. Gdy już ugnieciesz, owiń w folię i włóż do lodówki na ok. pół godziny.
Formę na tartę (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem, nałóż rozwałkowane ciasto (ponakłuwaj je widelcem).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 20 minut (pilnuj tu czasu, bo ja chwilę przedobrzyłam i boki za bardzo mi zbrązowiały).
Budyń:
Budyń przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Wykonanie:
Na spód tarty wyłóż wystudzony budyń. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół truskawki. Przed podaniem tartę wedle uznania możesz posypać cukrem pudrem. Ja tak zrobiłam, bo kojarzy mi się to z moim rodzinnym domem – mama zawsze tak robiła 🙂
A teraz? Ciesz się smakiem truskawek na pysznej tarcie!
Smacznego 🙂

Jesteś piękna!
Zobacz również

Praca w domu? To nie dla mnie!
30-10-2017
Nasze wielkie, polskie wakacje – czyli jak spędzić kreatywnie czas z dzieckiem
29-08-2017
Jeden komentarz
Pingback: