babeczki marchewkowe
PRZEPISY

Babeczki marchewkowe „zero waste” z sokowirówki

Uwielbiam babeczki marchewkowe! Gorzej z tarciem marchewki – nie lubię trzeć, bo zawsze muszę sobie przy tym krzywdę zrobić. Też tak masz? 🙂

Mój nowy przepis

Dziś zaserwuję Ci nowy przepis, bo dawno nic dla Ciebie nie upiekłam. Ostatnio przeszukałam pół internetu w poszukiwaniu idealnego przepisu na babeczki marchewkowe. I tak powstał mój przepis – zmiksowałam wszystkie na raz 🙂

No to zaczynamy!

Zainspirował mnie jeden z przepisów, gdzie ciasto opiera się o „odpadki” z marchewki, które powstają w sokowirówce po zrobieniu soku marchewkowego. Jak pomyślę, że za każdym razem je wyrzucałam, to powiem szczerze, że mi zwyczajnie przykro. Raz, że się zmarnowały, a dwa, że tyle pysznych babeczek czy ciast marchewkowych mogło z nich powstać. Ale do rzeczy. Pieczemy!

Składniki:

3/4 szkl. cukru trzcinowego
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. odpadów marchewki powstałych z wyciskania soku
3 jajka
100 g żurawiny, rodzynek, orzechów (to tylko opcjonalnie)
skórka z cytryny
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
połowa opakowania przyprawy do piernika

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Foremki lub blaszkę do muffinów wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i dodatki typu żurawina czy skórka starta z cytryny – następnie wymieszać delikatnie łyżką.

3.  Mąkę przesiać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć i wymieszać.

4. Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 40 minut lub do „suchego patyczka”. Koniecznie wystudzić!

5. Na wierzch można zrobić lukier lub inną polewę – u mnie dziś były bez dodatków 🙂

Smacznego!


Daj znać jak wyszły Twoje babeczki marchewkowe „zero waste” 🙂 I koniecznie popij je pysznym sokiem marchewkowym 🙂

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.