
Babeczki marchewkowe „zero waste” z sokowirówki
Uwielbiam babeczki marchewkowe! Gorzej z tarciem marchewki – nie lubię trzeć, bo zawsze muszę sobie przy tym krzywdę zrobić. Też tak masz? 🙂
Mój nowy przepis
Dziś zaserwuję Ci nowy przepis, bo dawno nic dla Ciebie nie upiekłam. Ostatnio przeszukałam pół internetu w poszukiwaniu idealnego przepisu na babeczki marchewkowe. I tak powstał mój przepis – zmiksowałam wszystkie na raz 🙂
No to zaczynamy!
Zainspirował mnie jeden z przepisów, gdzie ciasto opiera się o „odpadki” z marchewki, które powstają w sokowirówce po zrobieniu soku marchewkowego. Jak pomyślę, że za każdym razem je wyrzucałam, to powiem szczerze, że mi zwyczajnie przykro. Raz, że się zmarnowały, a dwa, że tyle pysznych babeczek czy ciast marchewkowych mogło z nich powstać. Ale do rzeczy. Pieczemy!
Składniki:
3/4 szkl. cukru trzcinowego
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. odpadów marchewki powstałych z wyciskania soku
3 jajka
100 g żurawiny, rodzynek, orzechów (to tylko opcjonalnie)
skórka z cytryny
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
połowa opakowania przyprawy do piernika
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Foremki lub blaszkę do muffinów wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i dodatki typu żurawina czy skórka starta z cytryny – następnie wymieszać delikatnie łyżką.
3. Mąkę przesiać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć i wymieszać.
4. Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 40 minut lub do „suchego patyczka”. Koniecznie wystudzić!
5. Na wierzch można zrobić lukier lub inną polewę – u mnie dziś były bez dodatków 🙂
Smacznego!
Daj znać jak wyszły Twoje babeczki marchewkowe „zero waste” 🙂 I koniecznie popij je pysznym sokiem marchewkowym 🙂
Zobacz również

Czego NIE kupować dzieciom pod choinkę?
02-12-2017
Rodzinne wakacje nad morzem, czyli co warto zobaczyć we Władysławowie
19-08-2018
17 komentarzy
iza
pyszne ciasteczka
helomelo
babeczki 🙂
Patrycja Kozioł
Ciekawy przepis 🙂 Na pewno godny wypróbowania 🙂 Pozdrawiam cieplutko
helomelo
Polecam – pyszności 🙂
Nowosadzik
Bardzo smacznie wyglądają te babeczki, chętnie sama wypróbuję.
helomelo
Na pewno będą Ci smakowały 🙂
Iwetta Żelaznowska
Uwielbiam babeczki <3 A marchewkowe to już w ogóle 🙂
helomelo
najlepsze 🙂
Monika Kilijańska
Lubię takie wykorzystanie miąższu z sokowirówki.
helomelo
a są jeszcze inne opcje: np. barszcz z resztek z buraków czerwonych 🙂
Natka!
Robiłam już ciasto marchewkowe, teraz czas na babeczki! <3
W pełni zaskarbiłaś sobie moje serce tym przepisem.
Pozdrawiam serdecznie!
helomelo
Ojej, jak mi miło <3 mam nadzieję, że wypróbujesz przepis 🙂
Vai Bewitched
Zero waste w dzisiejszych czasach ma naprawdę duże znaczenie i jest bardzo potrzebne. Super, że szerzysz taką postawę i rozszerzasz świadomość. Babeczki wyszły super -na pewno jadłabym! 🙂
Anna25
polecam babeczki są doskonałe
Kinga Ł / Więcej serca niż rozumu
Mądry przepis 🙂 Ja też wyznaję zasadę „zero west”!
Agnieszka
Babeczki przepyszne, wilgotne, długo zachowują świeżość. Najlepszy przepis jaki robiłam na muffiny marchewkowe.
Monika
Jeju, jak miło to czytać! Ja akurat teraz też robiłam i znów były pyszne 🙂